Week van de Jonge Mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn #niettemissen! Daarom wordt van woensdag 1 tot en met dinsdag 7 juni de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger georganiseerd. Ook Jongerennetwerk – Samen met de Jeugd besteedt aandacht aan deze belangrijke groep jongeren. Om zichtbaar te maken wat het betekent om een jonge mantelzorger te zijn en indien nodig te ondersteunen.

‘’Mijn leven plan ik om mijn zus heen. De zorg voor haar staat op nummer één en alles voor mijzelf – school, hobby’s, vrienden – komt daarna.’’

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl zij zich zorgen maken over een naaste. Een ouder, broer en/of zus met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. De jonge mantelzorgers zijn zich vaak niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; ze beschouwen de zorgen als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het vaak al op jonge leeftijd een extra mentale belasting: met meer verantwoordelijkheden en zorgen dan andere leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Dit kan ervoor zorgen dat de jonge mantelzorgers zich alleen voelen, bang zijn, zich schamen, schuldig voelen en het idee hebben dat anderen hen niet begrijpen.

Ook de coronacrisis heeft merkbaar impact gehad op kinderen, jongeren en gezinnen. Het is daarom goed om stil te staan bij de gevolgen van de zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kan iemand nog wel goed genoeg concentreren op school als een zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet de jonge mantelzorger soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat zijn of haar moeder niet alleen thuis kan zijn?

Jongerenwerk R-Newt en Innovatienetwerk Jeugd Hart van Brabant organiseren tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger gastlessen op het Cambreur College in Dongen. Hiermee willen we jongeren met en zonder zorgen over een naaste bereiken, zodat zij zich begrepen en betrokken voelen. Met als doel om de gemeente Dongen een fijnere plek te maken voor Jonge Mantelzorgers.

Ben jij een jongeren en wil jij meedenken, meedoen, meepraten over dit onderwerp? Of heb jij zorgen over iemand die je kent/over jezelf? Dan kun je contact opnemen met Jongerenwerker Sterre Wijnen via (06)57718247 of @sterre_rnewt (insta). Ook ben je van harte welkom in jongerencentrum de Poort.

Meer informatie over Jonge Mantelzorgers is te vinden op www.vanzelfsprekendjmz.nl